농식품 소비역량지수 개발과 계측

영문 제목
Development and Measurement of the Index of Agrifood Consumer Competency Index
저자
이계임반현정박기환황윤재
출판년도
2014-09-28
초록
이 연구에서는 소비자역량지수와 소비자시장성과지수의 산출방식을 종합하여 ‘농식품 소비역량지수’를 개발하고, 소비자설문조사를 통해 농식품 전체와 분야별 소비역량지수를 계측하고자 하였다. 농식품 소비는 농식품에 대한 선택, 소비, 섭취, 영양 및 건강까지 일련의 단계를 거치기 때문에 농식품 소비역량지수의 내용요소를 일차적으로 농식품 소비단계에 따라 소비자의 농식품 구매역량, 식생활역량, 피해구제역량으로 구분하였다. 이상적인 농식품 소비역량수준 10점으로 할 경우 부문별로 농식품 구매역량지수는 6.4∼6.6점, 식생활역량지수는 7.3점, 피해구제역량지수는 5.0점 수준으로 계측되었다. 대안별 농식품 소비단계별 가중치를 적용하여 농식품 소비자역량지수를 산출한 결과 6.2∼6.5점 수준으로 추정되었다.
The purpose of this study is to develop an ‘Agrifood Consumption Competency Index’ with the reference of the ‘Consumer Competency Index’ & ‘Consumer Market Performance Indicator’ calculation methodology then measure the ‘Agrifood Consumption Competency Index’ by a consumer survey.Agrifood consumption goes through a series of steps starting from the selection of the product, purchase, eating and leading to nutrition ingestion. Accordingly, the ‘Agrifood Consumption Competency Index’ is classified into the ‘Agrifood Purchase Competency Index’, ‘Eating Habit Competency Index’ and ‘Agrifood Damage Relief Competency Index’.The result came out each for the ‘Agrifood Purchase Competency Index’ from 6.4 points to 6.6 points, the ‘Eating Habit Competency Index’ 7.3 points and the ‘Agrifood Damage Relief Competency Index’ 5.0 points of ideal condition total 10 points. By combining the weight of each classification, the total result ranged from 6.2 points to 6.5 points.
목차
1. 서론 2. 농식품 소비역량지수 관련 유사지표 검토 3. 농식품 소비역량지수 산출방식 개발 4. 농식품 소비역량지수 계측 5. 결론
발행처
한국농촌경제연구원
발간물 유형
KREI 논문
URI
http://repository.krei.re.kr/handle/2018.oak/20913
Appears in Collections:
학술지 논문 > 농촌경제 / JRD
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