DC Field Value Language
dc.contributor.author황윤재-
dc.contributor.other박성진-
dc.contributor.other이승근-
dc.contributor.other박시현-
dc.date.accessioned2022-04-08T16:40:09Z-
dc.date.available2022-04-08T16:40:09Z-
dc.date.issued2021-10-30-
dc.identifier.isbn979-11-6149-520-0-
dc.identifier.otherR936-
dc.identifier.urihttps://repository.krei.re.kr/handle/2018.oak/28170-
dc.description.abstract한식은 우리나라의 기후 및 자연 조건, 인구·사회 및 경제적 여건과 이에 따른 소비자의 식습관과 소비트렌드 변화를 반영하면서 계승·발전해 온 음식으로, 역사적·문화적 중요성이 크며, 국민 식생활과 밀접하게 연관되어 있다. 또한 한식 외식산업은 외식산업에서 차지하는 비중이 상당하고, 식재료의 대량 수요처라는 점에서, 외식산업 전반은 물론 국내 농업, 식품가공산업 등 식재료산업 전반에 미치는 경제적·산업적 영향도 매우 크고, 국민 경제에 대한 파급 영향도 큰 산업이다. 한식의 역사, 문화 및 국민 식생활에서의 가치와 한식 외식산업의 경제적·산업적 중요성을 고려할 때 한식 외식산업 발전을 적극적으로 모색할 필요가 있다. 특히 한식 외식산업에서 식재료가 필수 투입재이며, 식재료의 대량 수요처라는 점에서 한식 외식산업의 발전을 위해서는 식재료산업과의 연계가 필수적이다. 또한 최근 지역 생산과 지역 소비에 기반한 지역 단위 농식품 정책이 강조되는 속에서 지역 먹거리 산업 및 경제의 틀 속에서 한식 외식산업이 지역 식재료산업과 연계하여 발전함으로써 궁극적으로 국가 단위 한식 외식산업과 식재료산업이 발전하는 방안을 모색할 필요가 있다. 이 연구는 한식 외식산업을 둘러싼 여건 및 환경 변화와 이에 따른 한식 외식산업 현황과 실태를 식재료 공급과 이용을 중심으로 검토하고, 이를 바탕으로 국가 및 지역 단위에서 한식 외식산업이 식재료산업과의 연계 속에서 발전할 수 있는 대응 방안을 도출하는 것을 목적으로 추진되었다.-
dc.description.abstractBackground and Purpose ○ The historical and cultural importance of Korean Food is significant, and is intimately related to peoples’ diets. The government policy on Hansik (Korean cuisine) considers the Hansik restaurant industry as the main target. Hansik takes up the biggest portion in the entire restaurant sector. In respect of the fact that it is based on the food ingredient industry, it has an intimate, mutual relationship not only with the restaurant industry but also with overall food-related sectors, including domestic farming and food processing. So to develop the Hansik restaurant industry continuously, we must seek countermeasures in financial and industrial contexts related to the food ingredient industry. ○ There have been various policy endeavors to establish a sustainable food system at home and abroad. In Korea, the government has established sustainable local food systems to promote the consumption of locally-produced agrifood within the region. In this context, it is necessary to expand the role of Hansik as the regional food industry, considering the fact that restaurants are massive buyers of food ingredients. ○ For this goal, it is necessary to specifically identify changes in the conditions and environment surrounding the Hansik restaurant industry and the actual conditions and demands of food ingredients. It is also essential to come up with measures to continue to develop the Hansik restaurant industry in connection with the food ingredient industry. The main purpose of this study is to review the conditions and environmental changes surrounding Hansik restaurants and derive countermeasures to develop the sector in connection with the food ingredient industry at the national and regional levels. Research Methodology ○ To identify and analyze the current condition and status of Hansik at home and abroad and identify directions for progress in connection with the food ingredient industry, we used surveys, statistical data, previous literature reviews, policy data, and visits to related organizations and companies. (For more information, please refer to the report.)-
dc.description.tableofcontents제1장 서론제2장 한식 외식산업과 관련 정책 현황제3장 식재료산업의 한식 외식업체 식재료 공급 실태제4장 한식 외식업체 식재료 조달 및 이용 실태제5장 식재료산업과 연계한 한식산업 발전 방안-
dc.publisher한국농촌경제연구원-
dc.title식재료산업과 연계한 한식산업 발전 방안-
dc.title.alternativeA Study on Development Measures for the Hansik Industry in Connection with the Food Ingredient Industry-
dc.typeKREI 보고서-
dc.contributor.alternativeNameHwang, Yunjae-
dc.contributor.alternativeNamePark, Seongjin-
dc.contributor.alternativeNameLee, Seunggeun-
dc.contributor.alternativeNamePark, Sihyun-
dc.relation.isPartOf식재료산업과 연계한 한식산업 발전 방안-
Appears in Collections:
연구보고서 > 연구보고 (R)
Files in This Item:
R936.pdf (7.53 MB) Download

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.