WTO/DDA 협상타결이 인삼산업에 미치는 영향과 경쟁력 제고 방안
-
영문 제목
- Impact of WTO/DDA Agreement on Korea's Ginseng Industry and Raising Its Competitiveness
-
저자
- 성명환; 이동필; 유승우; 임송수; 김철민; 박문호; 이원진; 목성균; 양재원; 최용의
-
출판년도
- 2004-04
-
초록
- A purpose of this study is to analyze impact of WTO/DDA agreement on Korea's ginseng industry, to suggest its developing direction, and to introduce alternatives for raising its competitiveness.
Korea's ginseng production is expected to decrease to 11,940tons and import to increase to 4,054 tons under WTO/DDA agreement by 2013. In addition, a Korea's self sufficiency rate of ginseng will be decreased to 90.4% and a number of ginseng farming household to 15,729. WTO/DDA agreement will cause severe damage to Korea's ginseng industry, if there is no special program. Assuming a government carrying plan to reduce production cost and marketing margin which will result in increasing new farming area and promoting consumer's demand, ginseng production is expected to increase to 14,202 tons and farming area to 11,089 ha, but import will decrease to 3,213 tons. A number of ginseng farming household is expected to about 12,000 tons caused from decreased farming area due to aged farmer and increased scale of economy.
Analyzing customers expected purchasing preference for fresh ginseng, "maintain current purchase level" is the highest of 63.1%, "increase purchase level" is 23.4%, but "decrease purchase" is only 3.3%. Ginseng consumption is expected to increase. Korea ginseng has relatively low price competitiveness comparing with Chinese ginseng and it is limited to reduce production cost with current small scale of production. Ginseng farming household should plant minimum 4ha to make net profit which is similar with average yearly income of urban worker. It is need to increase production scale more than 4ha.
Korea ginseng has very low price competitiveness. Korea ginseng had been sold ten times higher in price than chinese ginseng and 3 to 8 times higher than American ginseng in Hongkong ginseng market, 2001. Korea ginseng export has been rapidly decreased for this reason. Average production cost for 4-yeared Korea ginseng was Korean thousand won 10,375/10a which was 4.7 times higher than Korean thousand won 2,213/10a of Chinese ginseng. Farmer price and wholesale price of Korea undried ginseng were also 2.85 times and 4.72 times higher than those of chinese ginseng, 2002. If a local market is expanded and tariff is lowered, there would be a potentiality to increase ginseng import.
Therefore, reducing production cost, improving local marketing system, expanding producing infrastructure, and expanding export market for Korea ginseng against imported ginseng are key resolutions to improve Korea's ginseng industry. We propose to make existing government plans - including producing high quality ginseng, promoting market flow through improvement of marketing system, maintaining brand value of Korea ginseng in oversea market, providing ground for growing industry through constant researching, and consolidating related rules and laws - into total resolution to improve Korea's ginseng industry. We also propose to build ginseng traceability system, support clean ginseng production comples, develop ginseng cluster, introduce ginseng check-off system, improve ginseng product inspection system, construct Korea ginseng research institute, and consolidate related rules and administration system.
Researcher: Myung-Hwan Sung, Dong-Phil Lee, Seung-Woo Ryu, Song-Soo Lim, Chul-Min Kim, Moon-Ho Park, Won-Jin Lee
e-mail Address: mhsung@krei.re.kr
-
목차
- 제1장 서 론 1
1. 연구의 필요성 1
2. 연구목적 및 보고서 구성 2
3. 선행연구 검토 3
4. 보고서 구성 4
제Ⅰ부 WTO/DDA 농업협상의 영향과 인삼산업의 발전 방향 7
제2장 인삼산업의 특성과 위상 9
1. 고려인삼의 특성 9
2. 우리나라 인삼산업의 위상 17
3. 인삼산업 관련 주요제도의 변천 19
제3장 DDA 농업협상의 동향과 파급영향 분석 27
1. DDA 농업협상의 동향과 전망 27
2. DDA 농업협상에 파급영향 분석 34
3. 인삼산업의 중장기 전망 46
제4장 인삼산업발전 방향과 정책과제 48
1. 인삼산업을 둘러싼 대내외 여건 변화 48
2. 인삼산업정책의 추진실태와 문제 51
3. 개방체제하의 인삼산업의 발전방향 53
4. 인삼산업 발전을 위한 정책과제 59
제Ⅱ부 인삼산업의 경쟁력 제고 방안 71
제5장 인삼소비 실태와 소비촉진 73
1. 도시가계의 인삼 및 소비실태 현황 73
2. 소비자의 인삼 및 인삼제품 소비실태 조사결과 79
3. 소비자 특성 분석 및 수요 전망 98
4. 인삼의 안전성 확보 대책과 소비촉진 방안 105
제6장 인삼생산 실태와 생산비 절감 107
1. 인삼의 생산 현황 107
2. 인삼 생산비 및 수익성 구조분석 119
3. 생산농가의 경작관행과 경영애로 요인 조사결과 128
4. 인삼생산의 경쟁력 제고방안 133
제7장 인삼 가공산업의 실태와 육성 145
1. 인삼가공산업의 현황 145
2. 인삼 제조업체의 운영실태 조사 분석 155
3. 농협 인삼조합의 가공사업 실태 168
4. 인삼가공산업의 문제점과 육성 방안 174
제8장 인삼유통 실태와 구조개선 182
1. 인삼 및 인삼제품의 유통구조 182
2. 인삼유통 규격?검사 실태 및 가격결정구조 195
3. 인삼 산지 및 소비지 시장의 유통업체 판매 실태 201
4. 인삼유통의 문제점과 개선방안 204
제9장 인삼수출 실태와 확대 방안 218
1. 우리나라의 인삼 수출 동향 218
2. 인삼 수출관련 지원정책 실태 222
3. 고려인삼의 국제 경쟁력 224
4. 인삼수출의 문제점과 확대 방안 230
제10장 인삼수입 실태와 관리 방안 237
1. 인삼수입 동향 237
2. 인삼의 수입가능성 분석 241
3. 수입인삼 유통의 문제점과 관리 방안 251
제11장 인삼산업 관련 제도개선과 추진행정체계 정비 256
1. 인삼 관련제도의 실태 256
2. 인삼 관련제도의 문제 264
3. 인삼산업 관련제도의 개선방안 269
제12장 인삼산업발전을 위한 주요 정책 건의 277
1. 인삼이력제도의 도입 277
2. 청정인삼생산특구의 조성 279
3. 전문인삼경영체 육성 280
4. 인삼 클러스터의 개발 281
5. 인삼자조금제도의 도입 282
6. 생산자단체의 가공?유통사업 활성화 284
7. 인삼검사제도의 개선 285
8. 고려인삼연구센터의 설치 286
9. 인삼 관련제도 개선과 추진 행정체계 정비 287
부 록 291
1. 인삼재배의 생산비 절감 대책 293
2. 청정인삼 생산기반 조성 316
3. 수삼품질 경쟁력 제고 방안 328
4. 고려인삼의 효능 및 생리활성 339
5. 한국 인삼제품의 개발현황과 전망 377
6. 인삼자조금제도의 도입 401
참고문헌 411
-
발행처
- 한국농촌경제연구원
-
주제어
- WTO;DDA;인삼; 인삼산업
-
발간물 유형
- KREI 보고서
-
URI
- http://repository.krei.re.kr/handle/2018.oak/14666
-
Appears in Collections:
- 연구보고서 > 수탁보고서 (C)
- Export
- RIS (EndNote)
- XLS (Excel)
- XML
- Files in This Item:
-
WTO/DDA 협상타결이 인삼산업에 미치는 영향과 경쟁력 제고 방안.pdf (3.17 MB)
Download