DC Field | Value | Language |
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dc.contributor.author | 이동필 | - |
dc.date.accessioned | 2018-11-15T08:18:47Z | - |
dc.date.available | 2018-11-15T08:18:47Z | - |
dc.date.issued | 2007-11 | - |
dc.identifier.other | P092 | - |
dc.identifier.uri | http://repository.krei.re.kr/handle/2018.oak/15113 | - |
dc.description.abstract | 농산물 시장개방의 진전과 함께 농업을 살리기 위한 방편의 하나로 민속주나 농민주산업을 활성화 시키자는 움직임이 활발하게 전개되고 있다. 우리나라는 좋은 기후와 수려한 국토, 유구한 역사와 문화를 바탕으로 다양한 전통주류가 발전해 왔다. 그러나 1907년 주세령이 공포된 이래 주종이 약주·탁주·소주 등으로 단순화 되었으며, 1917년에는 자가양조를 전면 금지함으로써 대부분의 전통주류가 사라지게 되었다. 지난 1986년 문화재보호법에 의해 민속주 기능보유자를 지정하였고, 1993년에는 주류분야의 전통식품 명인이나 농업인들이 직접 생산한 농산물을 원료로 주류를 제조할 경우, 농림부장관의 추천 하에 비교적 쉽게 제조허가를 받을 수 있는 민속주 및 농민주 추천제도가 도입되었다. 이에 따라 민속주 및 농민주 업체가 200여개로 크게 늘어났다. 하지만 대부분 업체의 규모가 영세하고 기술이나 경영능력이 취약하여 아직까지 산업적으로 발전하지 못하고 있는 것이 현실이다. 민속주 및 농민주산업의 육성은 원료농산물의 소비증대와 수입주류의 대체, 전통문화의 복원 등 다양한 의미를 가지고 있다. 즉 쌀과 잡곡, 과일 등 우리 농산물로 빚은 민속주의 재현을 통해 개방여파로 남아 도는 농산물의 소비를 증대하고 국민 건강 증진에도 기여할 수 있다. 또한 지역축제나 관광·예술 등과 결합한 고부가가치 문화상품이 될 수 있고 전통 식문화를 계승·발전한다는 점에서도 의의가 크다. 이 연구는 민속주 및 농민주산업의 활성화를 위한 정책대안을 모색하기 위한 것이다. | - |
dc.description.abstract | The objectives of this study are to identify current situations and problems of the farm-made and traditional Korean liquor (FTKL) industry, and to figure out promotional strategies of the industry. The development of the FTKL industry has various meanings such as saving foreign currency through substitution with Korean liquor, helping the stability of the food supply and demand, and increasing farm-household income by facilitating the domestic consumption of agricultural products. Furthermore, the FTKL industry helps enhancing people’s health with traditional food made of various domestic raw materials such as rice, fruit, medicinal herbs, etc. It also provides opportunities to succeed and develop traditional culture through this procedure. According to the research results, the following policy directions are recommended: (1) deregulation and policy reform in the fields of standardization and manufacturing methods, etc., for facilitating the market and vitalization of the private sector, (2) the development of the FTKL industry should be based on Korean agricultural products and traditional recipe, (3) tax reform is necessary; for example, the tax rate for low alcohol contained liquor and small businesses should be decreased for the purpose of people’s health and promotion of the small FTKL industry, (4) law and administration system should be improved to coordinate various issues and tasks accomplished by related institutions. Based on the policy directions, the followings are recommended as revitalization schemes for the FTKL industry in Korea: (1) reform the Liquor Tax Law for the purpose of relaxing regulations on the entry and operation of the farmer’s liquor and traditional folk liquor industry(A tax reduction scheme, in particular, was suggested for the promotion of the FTKL industry.), (2) provide integrated programs including research & development, advertisement, etc. to support the FTKL industry, (3) enact a Law for the Promotion of the FTKL industry, and (4) reform the administrative system of nomination and management for the FTKL business. Researcher: Lee, Dong-Phil Research period: 2007. 1∼2007. 10. E-mail address: ldphil@krei.re.kr | - |
dc.description.tableofcontents | 서론 민속주 및 농민주산업 관련제도와 육성정책 민속주 및 농민주산업의 실태와 문제 민속주 및 농민주산업의 발전방향 민속주 및 농민주산업의 활성화를 위한 정책과제 맺는말 | - |
dc.publisher | 한국농촌경제연구원 | - |
dc.title | 민속주 및 농민주산업의 활성화를 위한 정책과제 | - |
dc.title.alternative | Policy Issues for the Promotion of Farm-made & Traditional Korean Liquor Industry | - |
dc.type | KREI 보고서 | - |
dc.contributor.alternativeName | Lee, Dongphill | - |
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