DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | 김다정 | - |
dc.contributor.other | 강혜정 | - |
dc.date.accessioned | 2018-11-15T13:12:13Z | - |
dc.date.available | 2018-11-15T13:12:13Z | - |
dc.date.issued | 2018-03-31 | - |
dc.identifier.other | RE41-1-02 | - |
dc.identifier.uri | http://repository.krei.re.kr/handle/2018.oak/22446 | - |
dc.description.abstract | 청소년의 영양섭취 부족 및 불균형적인 식습관은 청소년의 식생활 만족도와 밀접한 관련이 있고, 청소년 개인의 건강뿐 아니라 미래의 국민 건강, 식품 수요, 국가경제 등 여러 측면에 영향을 미치는 문제임에도 불구하고, 그 중요성이 인식되지 않고 있었다. 따라서 본 논문은 청소년의 식생활 행태에 주목하여 청소년 식생활 만족도에 영향을 미치는 요인을 분석하였다. 분석 결과, 청소년 식생활 만족도에 영향을 미치는 요인에는 식품 주 구입자의 연령, 식품 주 구입자의 건강에 대한 관심, 가구 소득, 가구원 수 등이 있었으며, 청소년 본인의 규칙적인 식사 여부, 아침 결식 횟수, 과일 간식 섭취 여부 등도 유의한 영향을 미치는 것으로 나타났다. 이러한 결과는 가구 특성과 청소년 식생활 행태가 청소년 식생활 만족도 결정에 중요한 요인으로 작용함을 보여준다. 따라서 청소년의 식생활 만족도를 높이기 위한 효과적인 식생활 지도와 정책적 지원 등이 요구된다. | - |
dc.description.abstract | The purpose of this study is to examine the food consumption behavior of adolescents by the socio-economic factors of households and to analyze the factors affecting the satisfaction of adolescents' eating habits. This paper used raw data of 'Food Consumption Behavior Survey in 2015' conducted by the Korea Rural Economic Institute. In order to analyze the factors affecting the satisfaction of adolescents' eating habits, an ordered probit model was used. The results showed that the factors affecting adolescents' diet satisfaction were age of food purchaser in the household, household income, and the number of household members. In addition, the main food purchaser's interest in health, the regular eating habits, the number of times adolescents did not eat breakfast for a week, and the fruit snack consumption also affected satisfaction. The higher the age of food purchasers, the greater the number of household members, the lower the tendency of the adolescents to be satisfied with their diet and the higher the monthly average income of the households, the more the adolescents were satisfied with their diet. | - |
dc.description.tableofcontents | 1. 서론 2. 이용한 자료 3. 분석모형 4. 분석 결과 5. 요약 및 결론 | - |
dc.publisher | 한국농촌경제연구원 | - |
dc.title | 청소년의 식생활 만족도에 영향을 미치는 요인 분석 | - |
dc.title.alternative | An analysis of the factors affecting the degree of dietary satisfaction of Korean adolescent | - |
dc.type | KREI 논문 | - |
dc.citation.endPage | 30 | - |
dc.citation.startPage | 17 | - |
dc.contributor.alternativeName | Kim, Dajung | - |
dc.contributor.alternativeName | Kang, Hyejung | - |
dc.identifier.bibliographicCitation | page. 17 - 30 | - |
dc.subject.keyword | 청소년 식생활 만족도 | - |
dc.subject.keyword | 순위 프로빗 모형 | - |
dc.subject.keyword | 2015년 식품소비행태조사 | - |
dc.subject.keyword | adolescents' diet satisfaction | - |
dc.subject.keyword | ordered probit model | - |
dc.subject.keyword | Food Consumption Behavior Survey in 2015 | - |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.