DC Field | Value | Language |
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dc.contributor.author | 주준형 | - |
dc.contributor.other | 남경수 | - |
dc.contributor.other | 안병일 | - |
dc.date.accessioned | 2020-10-15T16:40:07Z | - |
dc.date.available | 2020-10-15T16:40:07Z | - |
dc.date.issued | 2020-09-30 | - |
dc.identifier.other | RE43-3-02 | - |
dc.identifier.uri | http://repository.krei.re.kr/handle/2018.oak/25402 | - |
dc.description.abstract | 본 연구는 국내로 수입되는 대표적인 5개 커피 생두에 대한 수요 분석을 통해 국내 커피 수요 체계를 파악하였다. 본 연구에서는 커피가 차갑거나 따뜻한 형태로 소비되므로 커피 소비(수입)가 계절의 영향을 받을 것이라 가정하여 커피 생두 수요 체계의 계절적 차이에 초점을 맞추었다. 분석 결과, 자체/교차가격 탄력성은 대체로 1 이하로 도출돼 국내에서 커피 생두는 가격 변화에 소비(수입)가 크게 반응하지 않는 것으로 나타났다. 자체가격 탄력성 분석 결과, 아이스 커피가 주로 소비되는 여름철에는 베트남과 브라질, 에티오피아산 커피 생두가, 따뜻한 커피가 주로 소비되는 겨울철에는 콜롬비아, 과테말라산 커피 생두가 가격에 비탄력적인 고정적 수요 경향을 보였다. 지출 탄력성 분석 결과, 에티오피아와 과테말라산 커피 생두는 여름철에, 베트남, 브라질, 콜롬비아 커피 생두는 겨울철에 높은 선호도를 나타냈다. | - |
dc.description.abstract | This study analyzes the demand for coffee green beans from the top five countries based on the amount of domestic imports using the Linear Approximated Almost Ideal Demand System (LA/AIDS). According to the analysis, own/cross-price elasticities of coffee green beans turn out to be below 1. Thus, coffee green beans in Korea are analyzed as goods whose consumption (import) does not change significantly due to price changes. The results of own-price elasticity indicate Vietnam, Brazil and Ethiopian coffee green beans are consumed in summer when iced coffee is mostly consumed. On the other hand, Colombian, Guatemalan coffee green beans are consumed in the market in winter when hot coffee is mainly consumed. Next, as a result of analyzing preferences using expenditure elasticity, coffee green beans from Ethiopia and Guatemala are preferred in summer and coffee green beans from Vietnam, Brazil, and Colombia are preferred in winter. It is analyzed that there is no clear correlation between the harvest season and the preference for coffee green beans at the time. | - |
dc.description.tableofcontents | 1. 서론 2. 커피 생두의 특성 및 국내 수입, 소비 특성 3. 연구 방법 4. 분석 결과 5. 요약 및 결론 | - |
dc.publisher | 한국농촌경제연구원 | - |
dc.title | 커피 생두의 계절별 수요 분석 | - |
dc.title.alternative | An Analysis of Seasonal Demand for Coffee Beans | - |
dc.type | KREI 논문 | - |
dc.citation.endPage | 50 | - |
dc.citation.startPage | 27 | - |
dc.contributor.alternativeName | Joo, Joonhyung | - |
dc.contributor.alternativeName | Nam, Kyungsoo | - |
dc.contributor.alternativeName | Ahn, Byeongil | - |
dc.identifier.bibliographicCitation | page. 27 - 50 | - |
dc.subject.keyword | 선형근사 준이상수요체계 | - |
dc.subject.keyword | 커피 소비 | - |
dc.subject.keyword | 수요의 가격 탄력성 | - |
dc.subject.keyword | 수요의 교차 가격 탄력성 | - |
dc.subject.keyword | 지출 탄력성 | - |
dc.subject.keyword | 지출 비중 | - |
dc.subject.keyword | Linear Approximated Almost Ideal Demand System | - |
dc.subject.keyword | coffee consumption | - |
dc.subject.keyword | price elasticity of demand | - |
dc.subject.keyword | cross price elasticity of demand | - |
dc.subject.keyword | expenditure elasticity | - |
dc.subject.keyword | expenditure share | - |
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