DC Field Value Language
dc.contributor.author강현주-
dc.contributor.other임송수-
dc.date.accessioned2021-01-18T16:40:08Z-
dc.date.available2021-01-18T16:40:08Z-
dc.date.issued2020-12-30-
dc.identifier.otherRE43-4-04-
dc.identifier.urihttp://repository.krei.re.kr/handle/2018.oak/25784-
dc.description.abstract원료 콩이 유전자변형(GMO)이더라도 가공 후 그 유전적 특성을 추적할 수 없는 콩기름은 의무표시제에서 제외된다. 이에 원료의 GMO 여부까지 표시하도록 하는 완전표시제 청원이 제기된 상황에서 이 논문은 콩기름의 소비자 선호와 지불의사금액(WTP)을 추정하였다. 총 73명의 참여자를 대상으로 실험 경매를 시행하였는데, 원료 콩에 관해 아무 정보를 제공하지 않은 제1라운드부터 제5라운드까지 GMO 여부, 원산지, GMO의 잠재적 영향, 완전표시제 등의 정보를 순차적으로 더하여 제공하였다. 추정 결과, 참여자들은 무정보 상황인 제1라운드 대비 non-GMO에 18%, 국산 콩에 28%, 완전표시제에 38%의 추가 WTP가 있음을 밝혔다. WTP 변화를 결정하는 요인을 밝히기 위한 회귀분석에서는 참여자의 표시제 사전인지 수준과 교육 수준이 통계적으로 유의한 것으로 나타났다.-
dc.description.abstractKorean laws require labeling for genetically modified (GM) food ingredients. But the labels exempt oils made from GM soybeans because they contain no genetic elements after being processed. Previous literature has documented willingness to pay (WTP) for various foods with GM labels. However, most studies used surveys and ignored the potential effects of food origins and labeling exemptions for highly refined GM foods. This paper is to explore consumer preferences and estimate willingness to pay for GM and non-GM soybean oils. For our research, we used the random nth price auction mechanism targeting a total of 73 consumers living in Seoul and metropolitan areas. The experiment consisted of sequential five rounds where each round built up accumulated information regarding the presence of GM ingredients, potential effects, the country of origin, and stricter labeling requirements. The study results revealed that consumers were willing to pay 18% more for non-GM oils, 28% more for domestically grown soybean ingredients, and 38% more for oils under full disclosure labeling rules. The findings by a random effect model indicated that the prior awareness of GM labels and the level of education were significant determinants of the willingness to pay.-
dc.description.tableofcontents1. 서론2. 선행연구3. 실험 설계와 방법4. 지불의사금액(WTP)의 추정과 분석5. 요약 및 결론-
dc.publisher한국농촌경제연구원-
dc.title유전자변형 콩기름의 지불의사금액 추정과 결정요인 분석-
dc.title.alternativeWillingness to Pay for GM Soybean Oil and Labeling Effects-
dc.typeKREI 논문-
dc.citation.endPage82-
dc.citation.startPage63-
dc.contributor.alternativeNameKang, Hyeonjoo-
dc.contributor.alternativeNameLim, Songsoo-
dc.identifier.bibliographicCitationpage. 63 - 82-
dc.subject.keyword콩기름-
dc.subject.keyword유전자변형식품-
dc.subject.keywordn가격 비공개 경매-
dc.subject.keyword실험경매법-
dc.subject.keyword지불의사금액-
dc.subject.keywordsoybean oil-
dc.subject.keywordgenetically modified food-
dc.subject.keywordrandom nth price auction-
dc.subject.keywordexperimental auction-
dc.subject.keywordwillingness to pay-
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학술지 논문 > 농촌경제 / JRD
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