| DC Field | Value | Language |
|---|---|---|
| dc.contributor.author | 유찬희 | - |
| dc.contributor.other | 박준기 | - |
| dc.contributor.other | 김창수 | - |
| dc.contributor.other | 임혜진 | - |
| dc.date.accessioned | 2025-12-22T16:40:00Z | - |
| dc.date.available | 2025-12-22T16:40:00Z | - |
| dc.date.issued | 2025-12-31 | - |
| dc.identifier.isbn | 979-11-6149-774-7 | - |
| dc.identifier.other | R2025-05 | - |
| dc.identifier.uri | https://repository.krei.re.kr/handle/2018.oak/32453 | - |
| dc.description.abstract | 서류 작물은 주요 식량작물 중 하나이고, 가정과 식품 제조 및 외식업 수요도 다각화되고 있다. 그러나 기후변화에 따른 작황 부진, 통상 환경 변화에 따른 수입량 증가 가능성, 경영비 증가와 고용 노동력 확보 어려움 등 여건 변화에 따라 서류 생산 기반 유지가 중요한 과제가 되고 있다. 이 연구는 감자, 고구마 수급 실태를 체계적으로 분석하고, 이를 바탕으로 서류 산업 정책과제를 도출하였다. 감자와 고구마의 소비-경영 및 생산-유통 실태를 진단하고, 이를 토대로 서류 작물 소비 행태와 수요 변화 대응(종자 보급 포함), 기후 등 외생적 요인이 작황에 미치는 영향을 줄일 수 있도록 밭 기반 정비 촉진, 고용 노동력과 기계 이용 방식의 체계적 개선 및 생산자 조직화 추진, 통상 여건 변화에 따라 예상되는 생산액 감소나 국내 생산 기반 위축 대비, 서류 작물 유통 체계 점검 및 다각화를 제안하였다. | - |
| dc.description.abstract | Purpose of Research ○Root and tuber crops such as potatoes and sweet potatoes are among the major food crops, with demand increasingly diversified across households, food manufacturing, and food service industries. However, maintaining the production base for these crops has become a critical challenge amid changing conditions, including declining yields due to climate change, potential increases in imports driven by evolving trade environments, rising production costs, and growing difficulties in securing agricultural labor. Although the government has implemented various policies, most remain at an embryonic stage and insufficiently reflect the unique characteristics of root and tuber crops. Research Method ○The study primarily employed the following methodologies: a comprehensive review of domestic and international literature, analysis of statistical data, examination of relevant laws and institutional frameworks, in-depth interviews with key stakeholders in the root and tuber crop industry, focus group interviews, surveys targeting both producers and general consumers, and expert consultations. (For more information, please refer to the report.) | - |
| dc.description.tableofcontents | 제1장 서론 제2장 서류 산업 현황과 특성 제3장 감자 산업 실태와 개선 과제 제4장 고구마 산업 실태와 개선 과제 제5장 정책 방향과 대응 과제 | - |
| dc.publisher | 한국농촌경제연구원 | - |
| dc.title | 서류 산업 실태 분석과 정책과제 | - |
| dc.title.alternative | Current Status and Policy Challenges of the Root and Tuber Crops Industry | - |
| dc.type | KREI 보고서 | - |
| dc.contributor.alternativeName | Rhew, Chanhee | - |
| dc.contributor.alternativeName | Park, Joonki | - |
| dc.contributor.alternativeName | Kim, Changsoo | - |
| dc.contributor.alternativeName | Lim, Hyejin | - |
| dc.subject.keyword | 서류 | - |
| dc.subject.keyword | 서류 산업 | - |
| dc.subject.keyword | 감자 | - |
| dc.subject.keyword | 고구마 | - |
| dc.relation.isPartOf | 서류 산업 실태 분석과 정책과제 | - |
R2025-05.pdf
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