DC Field Value Language
dc.contributor.author최경숙-
dc.contributor.other김지은-
dc.date.accessioned2020-07-21T16:40:10Z-
dc.date.available2020-07-21T16:40:10Z-
dc.date.issued2020-06-30-
dc.identifier.otherRE43-2-04-
dc.identifier.urihttp://repository.krei.re.kr/handle/2018.oak/25064-
dc.description.abstract본 연구의 목적은 식품위해에 대한 소비자불안과 식품 소비자정보 리터러시가 조사대상자의 국내식품과 수입식품에 대한 식생활만족도에 미치는 영향을 알아보고, 식품 소비자정보 리터러시와 국내식품과 수입식품에 대한 식생활만족도 간의 관계에서 식품위해에 대한 소비자불안의 매개 효과를 살펴보기 위함이다. 주요 연구 결과는 다음과 같다. 첫째, 식품 소비자정보 리터러시의 정보활용과 종합 및 평가 요인, 정보탐색 및 접근 요인, 정보탐색 목표설정 요인, 식품위해에 대한 소비자불안, 국산식품 식생활만족도, 수입식품 식생활만족도는 서로 유의한 상관관계를 보였다. 둘째, 식품위해에 대한 소비자불안, 식품 소비자정보 리터러시, 인구통계학적 요인이 소비자의 국산식품과 수입식품에 대한 식생활만족도에 미치는 영향력을 분석한 결과, 국산식품에 대한 식생활만족도에 영향을 미치는 요인은 식품위해에 대한 소비자불안과 성별이고 수입식품에 대한 식생활만족도는 식품 소비자정보 리터러시 중 정보탐색 목표설정 요인, 식품위해에 대한 소비자불안, 성별에 의해 영향을 받았다. 셋째, 식품 소비자정보 리터러시와 국산식품과 수입식품에 대한 식생활만족도간의 관계에서 식품위해에 대한 소비자불안의 매개효과가 검증되었다.-
dc.description.abstractThis study examined the effect of consumer anxiety on food hazards and food consumer information literacy for dietary life satisfaction with domestic and imported foods. Our analysis resulted in three significant findings. First, the information utilization, synthesis, and evaluation factor, the information search and access factor, goal setting for information search factor among food consumer information literacy, consumer anxiety on food hazards, and dietary life satisfaction showed significant correlations. Second, due to our analysis of the effect of consumer anxiety of food hazards and food consumer information literacy on dietary life satisfaction, consumer anxiety on food hazards and the consumer’s gender affect dietary life satisfaction with domestic and imported foods. Third, goal setting for information search had a full mediating effect on dietary life satisfaction with domestic foods. Information utilization, synthesis, and evaluation showed a full mediating effect on dietary life satisfaction with imported foods. On the other hand, goal setting for information search had a partial mediating effect. Consequently, food consumer information literacy has direct or indirect impacts on dietary life satisfaction with domestic and imported foods.-
dc.description.tableofcontents1. 서론 2. 이론적 배경 3. 연구 방법 4. 연구 결과 및 고찰 5. 요약 및 결론-
dc.publisher한국농촌경제연구원-
dc.title식품위해에 대한 소비자 불안과 식품소비자정보 리터러시가 식생활 만족도에 미치는 영향-
dc.title.alternativeThe Relationship of Consumer Anxiety of Food Hazard, and Food Consumer Information Literacy with Dietary Life Satisfaction-
dc.typeKREI 논문-
dc.citation.endPage116-
dc.citation.startPage91-
dc.contributor.alternativeNameChoi, Kyoungsook-
dc.contributor.alternativeNameKim, Jieun-
dc.identifier.bibliographicCitationpage. 91 - 116-
dc.subject.keyword식생활만족도-
dc.subject.keyword식품위해-
dc.subject.keyword소비자불안-
dc.subject.keyword식품 소비자정보 리터러시-
dc.subject.keyworddietary life satisfaction-
dc.subject.keywordfood hazard-
dc.subject.keywordconsumer anxiety-
dc.subject.keywordfood consumer information literacy-
Appears in Collections:
학술지 논문 > 농촌경제 / JRD
Files in This Item:
RE43-2-04.pdf (565.51 kB) Download

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.