포스트코로나시대 식품시장 변화에 대응한 농식품 안전관리 대응과제
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영문 제목
- Agricultural and Food Safety Management in Response to Changes in the Post COVID-19 Food Market
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저자
- 박미성; 최윤영; 정소영; 이효진; 김태화
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출판년도
- 2023-10-30
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초록
- 코로나19 발생 이후 간편식(밀키트), 대체식품 등 기존에 없던 식품군 등장, 비대면 거래방식 활성화로 온라인 농식품 유통, 외식로봇, 외식 배달·테이크 아웃, 무인 식품매장 등으로 식품소비패턴이 빠르게 변화함에 따라 농식품 안전관리 영역이 확대되고 있음. 신성장 식품산업의 안전관리실태를 진단하고 산업성장과 조화를 이루는 안전관리방안 마련이 필요함.
이 연구는 코로나19 발생 이후 식품시장 변화 상황에서 신성장 식품산업의 안전 이슈와 안전관리 실태를 분석하고, 식품시장 변화에 대응한 농식품 안전관리 대응과제를 제시하는 것을 목적으로 추진되었음.
Research Purpose
○Since the outbreak of COVID-19, food consumption patterns have been rapidly changing due to the emergence of non-traditional food groups such as convenience foods (meal kits) and novel foods, and the large increase in non-face-to-face transaction methods, resulting in online agri-food distribution, food delivery robots, food delivery and takeout, and cashierless food stores, expanding the scope of agri-food safety management. It is necessary to diagnose the safety management status of these new food industry and prepare safety management strategies that adapts to this new food environment.
○This study aims to analyze the safety issues and safety management status of the new growth food industry after the COVID-19 outbreak, and to propose tasks for agri-food safety management in response to changes in the food market.
(For more information, please refer to the report.)
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목차
- 제1장 서론
제2장 포스트코로나시대 식품시장 변화와 안전이슈
제3장 신성장 식품산업 안전관리 제도 및 정책 현황
제4장 산업계에서 바라보는 신성장 식품산업 안전관리 실태
제5장 주요국의 신성장 식품 안전관리 현황 및 시사점
제6장 포스트코로나시대 신성장 식품산업 안전관리 대응과제
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발행처
- 한국농촌경제연구원
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과제명
- 포스트코로나시대 식품시장 변화에 대응한 농식품 안전관리 대응과제
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주제어
- 포스트코로나; 식품시장 변화; 농식품 안전관리
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발간물 유형
- KREI 보고서
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URI
- https://repository.krei.re.kr/handle/2018.oak/30746
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